samedi 1 novembre 2008

Encefalograma broaştei

...Ei bine da, nu se ştie de ce aleg vecinii enervanţi să te deranjeze sâmbăta, când ai chef să dormi cât mai mult, în plăpumiţa ta, torcând ca motanul care sare pe tine şi pe care-l ignori... Nu se ştie. Deschid uşa, în pijama, cu părul în dezordine, ochii lipiţi şi halatul strâmb. Are cam aceeaşi înfăţişare şi mă întreb dacă a căzut el din pat sau am greşit eu apartamentul. Spune ceva şi neuronii mei dorm încă. Pur şi simplu nu-l înţeleg. Face nişte gesturi. Hm, n-aş fi zis că l-a apucat pasiunea nataţiei sâmbăta dimineaţa... Îi fac un semn obosit să intre. Pare fericit. Se lansează într-o lungă tiradă din care nu înţeleg decât ici şi colo cuvinte ca trestie, politică, kilometri, transport, economie... Ce cuvinte grele sâmbăta dimineaţa... Între timp, cu gesturi de expert, pregăteşte cafeaua. Mă prăbuşesc pe un scaun, vag alarmată. Apare un al treilea cap în uşa camerei de zi.
- Salut... Ce plăcere..., zice J, deşi ştiu că nu are cum să-i facă plăcere să găsească sâmbăta dimineaţa un vecin în halat şi pijama în bucătăria lui, preparând micul dejun.
Vecinul zâmbeşte larg, se lansează într-o lungă tiradă şi mai acerbă la adresa tuturor partidelor politice, încălzeşte cornurile cu ciocolată, face cafea cu lapte, cafea neagră, prăjeşte pâine... Clatin din cap.

- ...grăsime de batracian în brânză... instalaţie defectuoasă, 12 mg de urme de carne de pui de baltă...

Ce tot spune individul ? Îmi scapă bărbia din propteaua cotului. A terminat micul dejun. Beau o gură de cafea, văd că pe uşă se strecoară şi al patrulea cap, al vecinei, cu guriţa ei de cireaşă în formă de O zice ceva, fără răutate, îl apucă pe cetăţean de braţ, care, în timp ce trece pe lângă mine la remorca ei cu o punguţă în mână, unde văd câteva bucăţele de zahăr. Îmi mulţumesc călduros amândoi şi dispar.
J. a adormit din nou. Nici n-o să mă creadă când o să-i povestesc scena. Pe tejghea, în bucătărie, vecinul a desenat cu pixul creierul unei broaşte.
Încă mă mai întreb, la o săptămână după eveniment, ce-o fi vrut. Dacă nu vedeam encefalograma broaştei în bucătărie, aş fi zis că am visat.

1 commentaire:

Marius a dit…

Este unul dintre "avantajele" de a avea vecini. Nu-i fa cadou de Craciun o bormasina ...

In alta ordine de idei, continui sa ma complexezi, rusinezi, bulversezi, sa ma uimesti...