jeudi 2 avril 2009

Protocol

Nu sunt pentru niciun fel de cult al vreunei personalităţi. Supradimensionarea naşte kitsch. De aceea, "obamania" mă lasă rece. Sau protocolul regal britanic.
În schimb, mă amuză lipsa de experienţă diplomatică. Se obişnuieşte să se facă, desigur, cadouri la nivel înalt. Dar ca Obama să-i dăruiască reginei Angliei un iPod mi se pare de prost-gust, atât pentru el, cât şi pentru serviciile de protocol SUA. Nu că ar fi fost vreodată nişte rafinaţi, dar la asemenea nivel, ar fi trebuit să se informeze şi să ştie că în Anglia, pentru regină există câteva tabu-uri, Beatles-ii, ceaiul şi protocolul. Soţii Obama le-au încălcat grav pe cele din urmă, cu un cadou de prost gust şi cu inadmisibilul gest de a o bate pe regină pe spate... Gest cu care s-a făcut de râs şi Chirac, la vremea lui...
Mă întreb când o să scape SUA de eticheta de cow-boy de neam-prost şi nu pot să nu-mi amintesc despre mania răposatului Ceaşcă de a aduna scrumierele de la hotel în Anglia, aruncându-ne definitiv în lada cu gunoi a mitocăniei.

1 commentaire:

Marius a dit…

Cind ? Niciodata ! Asta e clar ...