dimanche 3 mai 2009

Amintiri

Câţi ştiu că de fapt 1 mai nu e o sărbătoare comunistă ? La origine, a marcat o manifestaţie americană "May Day", pornită din lupta sindicală, la 1 mai 1886, pentru ziua de lucru de 8 ore. Manifestaţia s-a încheiat cu o represiune destul de sângeroasă, fiind câţiva morţi şi răniţi. Ulterior, sovieticii şi lumea comunistă au confiscat May Day. Poate de aceea, atitudinea românului e echivocă. Strâmbă din nas, gândindu-se mereu la cizma sovietică, dar sărbătoreşte cu berea şi micul tradiţionale sau ieşirea câmpenească, subliniind nevoia de timp liber, instinctiv.
Prezentul e şi mai greţos decât modelul sovietic. E carnavalul electoral, penibilul desăvârşit, de care poţi râde doar prin ochii lui Caragiale.
"Simţ enorm şi văz monstruos, monşer"... Parol...

4 commentaires:

menialy a dit…

http://encarta.msn.com/encyclopedia_761559579/May_Day.html scuze pentru link, dar se pare ca nici americanii n-au inventat chiar tot. Seara faina.

Vocea-de-departe a dit…

Păi s-o luăm metodic.
Eu mă refeream la semnificaţia politică a zilei de 1 mai. Sărbătoarea muncitorească (dpdv politic) însă de la ei, americanii, pleacă. Au produs şi ei o mărgică în lumea asta. Dar e mărgica lor, asta e, tre’ să fim drepţi. Nu sunt partizanul americanilor, îi consider nişte rebuturi culturale pricepuţi să facă foarte bine bani şi să vândă excelent imagini. So, nici nu mă gândeam că au inventat tot. (Cine a inventat multe, nu chiar tot, sunt arabii şi chinezii. Părerea mea hehe…)
Dacă vrei semnificaţia etnografică a zilei de 1 mai, aceea e legată de ciclul sărbătorilor de primăvară, printre care da, Flora în mitologia romană, iar la români se numeşte Armindeni.E o sărbătoare care se ţinea pentru rodul pământului, pentru sănătate şi împotriva duhurilor rele, se făceau petreceri campestre, se mânca miel, caş şi se bea vin roşu cu pelin, agăţându-se flori de liliac şi frunze de pelin la pălării si în piept. (Când am fost la o astfel de sărbătoare prin studenţie, culegând folclor şi discutând cu oamenii,pe undeva pe lângă Cluj, mulţi mi-au vorbit despre Armindeni şi ţin minte şi acum caşul acela minunat, iar de vin şi miel umplut nu mai spun… ) O seară bună şi ţie.
Şi apropo, nu închide blogul, suntem mai mulţi cărora ne place cum scrii ;) Am dzis !

menialy a dit…

eu ma prind mai greu :D Nu mi-am dat seama ca te referi doar din punct de vedere politic.
Oricum, remarca la adresa americanilor era 100% la adresa lor, nu la ceea ce ai scris tu. Cat despre chinezi - daca n-au inventat ei ceva, precis au deja o copie mai buna ca originalul.

Vocea-de-departe a dit…

Corect ! Şi dacă n-au ei copia, o au thailandezii ! :)