vendredi 26 juin 2009

Una pe zi - 26.06.2009

Timiditate
In mitologia greaca, bujorul, cunoscut si cu denumirea stiintifica Paeonia, isi trage numele de la doctorul Paeon. Asa cum se intampla de obicei cu toti eroii din mitologia greaca, Paeon s-a amestecat in problemele personale ale zeilor. Pe unii i-a ajutat atunci cand aveau nevoie si, evident, a atras dusmania altora; el a putut fi salvat de la moarte numai transformat intr-o floare... aceasi floare pe care a folosit-o pentru a-i vindeca pe zei.
Bujorul a fost mereu legat de superstitii. Inainte ca Paeon sa ii salveze pe Pluto si Marte cu ajutorul radacinii de bujor in timpul razboiului troian, existau legende care povesteau de puterile florii. Se spunea ca exista niste forte puternice in bobocii de flori care stralucesc in noptile cu luna plina, iar bujorul se incadreaza in acest criteriu; mai mult chiar, semintele unor varietati de bujori emit o lumina palida in intuneric. Pentru a fi folosite ca remediu, radacinile de bujor trebuiau recoltate noaptea. Se zicea ciocanitorile vin si scot ochii celui care deranjeaza floarea pe timpul zilei.
În perioada modernă, a ajuns în grădinile noastre prin filieră chinezească şi japoneză. În chineză, bujorul e denumit "sho yo", care înseamnă "cel mai frumos". Teoretic, sunt cinci varietăţi de culoare, alb, roz, roşu, vişiniu şi chiar galben, cu nuanţele lor, uneori mixte.

Aucun commentaire: