jeudi 7 janvier 2010

Mit şi simbol

      Originea prenumelui Ion e ebraică. E un nume compus din Yeho (Dumnezeu) şi hanan, care înseamnă iertare, în unele variante binecuvântare sau protecţie a Domnului. În aramaică şi ebraică, numele complet era Y'hohanan. În greacă, era Ioannes, în latină, Johannes. E unul dintre cele mai frecvente prenume creştine, datorită lui Ioan Botezătorul.   Pe 7 ianuarie nu se sărbătoreşte naşterea lui Ioan Botezătorul, ci Soborul, legat de botezul lui Iisus.
      Valoarea protectoare legată de acest prenume (să nu uităm că prenumele investeşte magic persoana) apare poate cel mai evident la Cavalerii Ioaniţi, ordin religios al Sfântului Ioan din Ierusalim. Ioaniţii, supranumiţi şi Ospitalieri, aveau ca simbol Crucea Malteză, în opt colţuri, o cruce albă pe o mantie neagră, spre deosebire de Templieri, care aveau o cruce malteză roşie. În prezent, Ioaniţii sunt cunoscuţi sub denumirea Cavalerii de Malta. Templierii, cum bine se ştie, după moartea lui Jacques de Molay, au dispărut, în timp ce Ioaniţii îşi continuă existenţa şi în prezent, numeroase persoane fiind membre ale Ordinului în prezent, deţinând funcţii politice şi imunitate diplomatică.
      Misiunea iniţială a Ioaniţilor era de Ospitalieri, protejând şi veghind sănătatea călătorilor (de unde denumirea spital pentru aşezămintele construite iniţial de ei). Cavalerii de Malta depun jurăminte de castitate, sărăcie şi supunere, asemenea lui Ioan Botezătorul, cel care trăia în deşert, acoperit cu o pătură din piele de cămilă, încins cu o curea de piele (simbolul castităţii) şi hrănindu-se cu lăcuste conservate în miere de albine sălbatice.
Treptat, cavalerii Ospitalieri devin un ordin militar de păstrare a păcii şi în prezent există Malteser International, ultimul dintr-o lungă serie de organisme de intervenţii militare de urgenţă în sprijinul păcii, creat în 2005.
   Fireşte, despre Ioaniţi ar fi multe de scris, de spus, de comentat şi au făcut-o înaintea mea specialiştii. Istoria lor, ca şi a Templierilor, e fascinantă, plină de comploturi şi simboluri. Am vrut doar să indic una dintre numeroasele conexiuni cu acest prenume fascinant, Ion şi valorile sale variate.




                                                       La mulţi ani tuturor Ionilor şi Ioanelor !

3 commentaires:

La Rose Jaune a dit…

Binevenit articolul, m-am mai luminat si eu, ignoranta de mine... (mai am si un tata pe care-l cheama asa...)

Dana a dit…

Multumim mult, foarte interesant. Of, ce dor mi-e de Discovery ! Aici n-am cablu inca, daca ramanem in apartamentul asta in continuare, poate se rezolva si asta....

Tasha a dit…

Frumos articolul,bine documentat,facut de o profesionista.