jeudi 24 novembre 2011

Champs Elysées

Photo "Le Parisien"

La origine, era un simplu câmp. Prin 1616, Maria de Medici se hotărăşte să facă aici o promenadă mărginită de arbori. În 1667, Le Notre prelungeşte perspectiva de la Tuilleries şi în 1709, noua promenadă la modă devine Champs Elysees. În 1724, e prelungită spre colina Chaillot, care azi poartă numele Arcului de Triumf Etoile, nodul de unde pleacă în raze toate marile bulevarde ale Parisului. În 1828, celebrul bulevard devine proprietatea oraşului Paris, fiind iluminat cu lămpi cu gaz.
Azi e un bulevard celebru, considerat unul dintre cele mai frumoase din lume, încărcat de magazine de lux şi cafenele, un loc de promenadă mitic atât pentru turişti, cât şi pentru parizieni.
Ieri seară, actriţa Audrey Tautou şi primarul Delanoe au aprins noile lumini de pe Champs Elysees, concepute de o firmă belgiană. Luminile fluente din copacii de pe marginea bulevardului nu fuseseră schimbate de patru ani şi, începând de aseară, iluminatul devine o operă de artă şi un efort ecologic simultan. Fiecare copac va avea câte trei cercuri ce par suspendate în aer, a căror lumină roşie-verde-albastră va fi reflectată de o mulţime de mici discuri cu oglinzi printre crengi. Energia electrică folosită coboară sub un sfert din cea folosită acum un an pe aceeaşi perioadă, fiind furnizată de o centrală solară.
...Parisul, o femeie frumoasă, şi-a reînnoit bijuteriile. Uneori, criza economică naşte şi idei frumoase, lăsându-ne, măcar seara, să uităm de perspective sumbre, înconjuraţi de un vis de lumină. Visul unei nopţi de toamnă...


Photo - Enerzine.com

4 commentaires:

Radu a dit…

Magnific trebuie sa arate seara , frumosul bulevard , impodobit cu acele cercuri din jurul arborilor de-acum batrani .Am gasit de curand o traducere pentru Les Tuilleries . Am ramas masca : " La păiş " .Era locul unde se arunacau paiele rezultate dupa treieratul granelor, in urma cu ceva vreme ... Asa sa fie ? Sa ai o seara minunata !

Vocea-de-departe a dit…

@ Radu: Nu, Tuileries înseamnă în traducere fabrică de olane. Tuile înseamnă olan. Iar grădina a fost denumită după fabricile de olane din sec. 13 care erau acolo.

Radu a dit…

Ai dreptate , am cautat si am gasit aceeasi explicatie in Wikipedia . Multumesc , mi-am risipit toate paiele din frumoasele gradini olanice .Erau mai romantice paiele decat olanele !:) )))))Mi-o imaginam pe Angelica , acea marchiza a ingerilor copilariei mele , scuturandu-se de paie , dupa o tavalire a decolteului ei generos printr-o capita frumos mirositoare . Printre olane ...n-o vad deloc !

Vocea-de-departe a dit…

Mă bucur. Nu prea am încredere în Wikipedia, prefer alte dicţionare la nevoie, dar informaţia asta îmi rămăsese prin memorie de pe la cursurile de civilizaţie din fac. Iar cu marchizele, nicio grijă, multe nu erau prea mofturoase, dacă nu ziceau nu pietrişului şi macadamului de prin labirintul de la Versailles, poate le plăceau şi olanele, mai ştii ?