samedi 17 décembre 2011

Douăsprezece poveşti de ciocolată - Cinci - Stele de ciocolată din Basel


Ciocolata elveţiană nu mai are nevoie de reclamă şi descrieri. E o emblemă prea cunoscută. Dar de Crăciun, în Elveţia se pregătesc o sumedenie de biscuiţi, care mai de care mai festivi. Ce poate fi însă mai festiv decât ciocolata ? Ce arome ne-ar putea învălui simţurile cu o plăcere mai calină şi mai ameţitoare ? Câtă euforie e în ciocolată ? Cine n-ar vrea să ajungă astfel la stele ? Ei bine, elveţienii au adus stelele pe pământ, creând celebrii brunsli,, biscuiţii de ciocolată în formă de stele tipici din Basel. Englezii le spun chiar swiss brownies.
Cele mai vechi forme pentru aceste prăjiturele datează din sec. al XIV-lea, iar reţetele erau păstrate cu străşnicie, fiecare familie având propria variantă de brunsli. Păstrate în cutii metalice, steluţele sunt servite cu vin fiert cu scorţişoară, punci de mere, ceai sau schnaps, rachiu de fructe. Deşi nu e decât unul dintre modelele de prăjiturele elveţiene de Crăciun, alături de pumpernickel, bredele, leckerli, schwowebredele şi alte minunăţii, a dat denumirea unei poveşti simpatice, în care Brunsli e un mic pârş, poate vărul celebrului pârş din Alice în lumea minunilor ce doarme mereu în ceaşca de ceai. Brunsli are o singură dorinţă, să vadă cum împachetează spiriduşii cadourile şi-l ajută pe Moş Crăciun să le pună sub brad, dar somnul îl doboară şi nu poate fi trezit decât cu un brunsli de ciocolată cu alune... Să ronţăim...

Aucun commentaire: