jeudi 15 décembre 2011

Douăsprezece poveşti de ciocolată - Trei - Panforte toscan
E un desert de Crăciun de origine toscană, mai precis din Sienna. Originea e foarte veche, din Evul Mediu, când se numea pâine aromată, pâine cu miere sau "pan melato". În secolul al XIII-lea, odată cu sosirea condimentelor orientale, aromele sporesc. Se folosea chiar şi piperul, ceea ce face posibilă apariţia unei variante numite "panpepato". La origine era pregătită în mânăstiri, de călugări sau erborişti şi era destinată nobililor sau clerului, deoarece conţinea ingrediente scumpe, în afară de condimente, fructe confiate, portocale, pepene, migdale, alune.
Pe parcursul istoriei, ingredientele au rămas relativ aceleaşi, până în 1879, la vizita Margaretei de Savoia, regina Italiei, în Sienna. Atunci, s-au eliminat fructele şi prăjitura a fost pudrată cu zahăr vanilat şi foarte puţin piper negru. E o variantă mai delicată, numită "Panforte Margherita" baza desertului din prezent. Acesta e azi unul dintre cele mai vechi deserturi din Italia, unul cu adevărat tradiţional. Acum conţine miere, zahăr, migdale, nuci, scorţişoară, cuişoare, portocale şi dovleac glasat.
Cu puţin înainte, în secolul al XVIII-lea, s-a adăugat cacao, devenind un desert parfumat de ciocolată, o călătorie palatină între aromele orientale şi fructele meridionale, un dans Orient-Occident pe o muzică medievală, între catifele, pene şi broderii minuţioase din anul 1000...Aucun commentaire: