lundi 12 décembre 2011

Douăsprezece poveşti de ciocolată - Unu - "Pădurea Neagră"





Se pare că această prăjitură are o origine disputată. O legendă spune că adevărata prăjitură Pădurea Neagră a fost inventată de un eunuc, într-o ţară orientală care nu cunoaşte crema, ci doar blatul de cacao însiropat cu lichior de vişine, plus vişinele de decor. Ceea ce nu explică legenda e cum de a ajuns vişina în Orient...
Cea mai plauzibilă localizare e totuşi în Germania, în regiunea de unde provine şi denumirea, în munţii Pădurea Neagră. În privinţa lichiorului, e tradiţional în această regiune. De fapt, e un soi de rachiu de vişine care a fost îndulcit pentru a însiropa blatul de cacao. E posibil ca sursa de inspiraţie să fie costumele populare ale femeilor din zonă, cu şorţuri negre, fustă albă şi bonete albe cu un ornament roşu, ca şi tortul. O altă variantă e că e decorul hibernal al solului pădurii acoperit cu zăpadă, pe care cad bucăţi de coajă de copac şi uneori boabe de ilice. Interesant e că desertul, la origine, conţinea doar vişine, frişcă şi lichior, ulterior devenind o prăjitură în sine.
Cert e că primul cofetar care pretinde paternitatea tortului e de lângă Bonn şi spunea că a inventat reţeta în 1915. A fost însă contrazis şi se afirmă că reţeta datează din 1930, din Tubingen. În anii următori, reţeta figura deja în cărţile de bucate pentru profesionişti şi s-a răspândit în Elveţia şi Austria. După 1950, reţeta s-a răspândit în lumea întreagă, cu mici modificări în privinţa lichiorului, în funcţie de zonă.
Indiferent că se numeşte Schwarzwälder Kirschtorte, Foret Noire sau Pădurea Neagră, e un desert apreciat în toată lumea, iar plimbarea palatină prin bogăţia ciocolatei, echilibrată de tăria lichiorului şi rafinată de intervenţia norului de frişcă ne trimite în lumea plăcerii gurmande, într-o lume ideală, în care nu ne gândim la calorii, nici la rotunjimi, ci doar la dansul bucuriei papilelor gustative. Ciocolată neagră ca pădurea cu acelaşi nume, frişcă asemenea omătului proaspăt aşternut şi vişine delicate, un regal pentru privire, o compoziţie cromatică şi aromatică, totul într-o linguriţă, pe un colţ de dantelă, lângă brad...

Aucun commentaire: