samedi 3 décembre 2011

Vitrine de Crăciun




În prezent, e un bulevard al eleganţei. Pe la 1770, era o alee cu ulmi, plantaţi din ordinul coroanei, cu un uşor aer lubric, din cauza denumirii de "Aleea văduvelor", fiindcă aici existau locuinţe şi hoteluri pentru întâlnirile galante ale văduvelor bogate. Acum e locul unui comerţ de lux, iluminat pe toată lungimea de 600 de metri, care cuprinde firme ca Chanel, Dior, Gucci, Prada, Armani, Nina Ricci, Ralph Lauren, Celine, Chloe, Max Mara şi mulţi alţii. E Avenue Montaigne.
Vitrinele spun poveşti. Fiecare adună scânteierile lunii dorinţelor şi obiectele centrale ale viziunii decoratorului într-o poveste de iarnă efemeră. Magia culorilor, a sclipirii, a mişcării retezate în plin avânt, casetoanele vitrinelor, totul te trimite cu gândul la fotografie, la arta de a surprinde un scenariu întreg din câteva tuşe, o imagine efemeră, dar cu o încărcătură ce atinge fire nevăzute în adâncul sufletului.
Pe Avenue Montaigne, pe bulevardul Haussmann sau la Galeriile Lafayette, luminile se aprind, miniaturile dansează, sentimentul de festiv picură sau ţâşneşte peste tot în jocuri elaborate iar noi ne simţim ca spectatorii unei piese de teatru de iarnă, un vis, cum spunea eroina unei piese, îmbătaţi de "frig cu spumă", printre pitici, urşi polari, cadouri, stele şi culori, în visul unei nopţi de iarnă...




Aucun commentaire: