lundi 26 décembre 2011

Douăsprezece poveşti de ciocolată - Zece - Joulutortut finlandez




...Reşedinţa lui Moş Crăciun e controversată la scandinavi. Norvegienii spun că locuieşte la Droeback, la 50 km de Oslo, suedezii la Gesunda, la nord-est de Stockholm, danezii, în Groenlanda, iar finlandezii, în Laponia, în oraşul Rovaniemi. Ultimul loc e cel mai răspândit în lume în prezent, Laponia, ţinutul lui Moş Crăciun.
Odinioară, capra de Crăciun, Julbock, era cea care distribuia cadourile. A fost înlocuită de spiriduşul Crăciunului, Jultomte sau Julenisse, care la rândul lui a fost înlocuit de Moş Crăciun. Străvechile legende scandinave s-au transformat în jucării aşezate în mod tradiţional sub brad, Tomtar, spiriduşul, sau capra albă, împodobită cu panglici roşii. De altfel, spiritul Crăciunului poartă culorile roşu, verde, alb, roşu pentru viaţă şi iubire, verde pentru fertilitate şi alb pentru puritate şi omăt.
În general, desertul de Crăciun finlandez e compus din Joulutortut, un soi de morişti sau stele din aluat de patiserie cu dulceaţă de prune, care mai nou tinde să fie înlocuită cu ciocolată, însoţit de vin fiert îndulcit şi Julekake, similar cozonacului cu rahat românesc, cu deosebirea că se pudrează cu scorţişoară şi zahăr şi se încorporează nucşoară, pe lângă stafide şi fructe uscate, care-i dă o aromă specială. Datorită nucşoarei, se credea că se încorporează esenţe alcoolice, în realitate parfumul datorându-se acestei arome deosebite.

2 commentaires:

Radu a dit…

Mmmmmmmmm !!!!
Am gustat din fiecare si mi s-au parut niste minunatii ! Articolele tale sunt niste mici capodopere !
La multi ani cu sanatate si multe bucurii !!!

Vocea-de-departe a dit…

Multumesc frumos !