jeudi 6 janvier 2011

Memorie


...Unii se gândesc azi la Bobotează, alţii la epifanie, unii sunt "regi pentru o zi" în spiritul încă viu al Saturnaliilor romane.   Eu mă gândesc departe, în timp, când îi aşteptam pe toţi cei care doreau să-i ureze o zi frumoasă omului care s-a născut într-o zi cu încărcătură religioasă şi care a fost botezat în grabă în apa unui butoi, după ce tatăl lui a spart gheaţa cu un topor, convins că primul lui născut, atât de plăpând că nu putea aproape să respire, va muri.  Copilul s-a încăpăţânat să trăiască, să caute prin lume sonorităţi şi idei sensibile, să cerceteze, să înveţe, să fie fericit, să evadeze, să vadă lumea şi să iubească frumosul, deşi bolnav de o timiditate profundă. A fost deopotrivă inginer de sunet, autodidact şi fântânar. A fost pasionat şi închis în simbolurile lui, a ştiut să citească în inelele copacilor şi să sădească orice plantă verde. A ştiut să facă tăcerea să vibreze. S-a stins odată cu el o parte dintr-o vie, o jumătate dintr-un păr s-a uscat şi o anumită fântână a secat. În noaptea timpului, s-a întors în praful de stele din care a fost creat, după ce, un timp, a fost tatăl meu.
Noapte bună, tată...

3 commentaires:

La Rose Jaune a dit…

de unde e, te vegheaza si e mandru de tine, Voce... fetele seamana cu tatii :)

B85CSP a dit…

Unde sunt barbatii de altadata... Eleganti, ocrotitori, priceputi, cititi, tandri... Barbatii "de performanta", buni soti, tati minunati, profesionisti si autodidacti, perfectionisti... Au fost niste generatii care stiau sa poarte o haina, sa danseze, sa bea, sa vorbeasca, sa se poarte cu o femeie, ei intre ei, cu copiii... Nu se mai "fabrica" astazi astfel de barbati. Si tatal meu este cam din aceeasi stirpe si sunt norocoasa ca mai e pe-aici.

pheideas a dit…

Mi-ai adus aminte de tatal meu, dus si el pe alte plaiuri prea devreme. Multumesc ! Dumnezeu sa-i odihneasca in pace si sa fie fericiti acolo unde sunt !
Pentru ce ... construim, iubim, fericim pe altii ? Isi mai aduce aminte cineva ? Memoria se stinge odata cu trecerea anilor.