mardi 7 février 2012

Cartea multimedia


sursa foto: 
                              http://season1.fr/5479/level-26-par-anthony-zuiker-le-createur-des-experts/

         Unii dintre voi aţi văzut CSI: Crime Scene Investigation. Personal, consider discutabilă ideea de serial, datorită faptului că poate cădea foarte uşor în forţare, kitsch şi se perimează uşor. Cam la fel ca şi continuările filmelor de lung metraj de succes. Un caz de astfel de celebritate negativă care-mi vine repede în minte e continuarea romanului lui Margaret Mitchell prin concurs, apoi crearea unei continuări a poveştii lui Scarlett O'Hara. Kitsch şi am spus totul.
         Unele seriale însă scapă de sub incidenţa kitsch-ului, au ceva de spus, creează personaje de sine stătătoare şi mai ales, surprind. Previzibilitatea e o capcană urâtă pentru seriale. Poate de aceea au plăcut sau plac seriale ca "Dosarele X", "Povestiri din criptă", "NCIS" sau "CSI". Dincolo de fascinaţia pentru sângeros şi macabru a fiinţei umane îşi iţeşte capul fascinaţia pentru dezlegarea enigmelor şi pentru eroii inteligenţei, fie că-i cheamă Sherlock Holmes, Hercule Poirot, Miss Marple, Jessica Fletcher sau unul dintre preferaţii mei, inspectorul Barnaby ("Midsommer murders").
        Revenind la "CSI", scenaristul lor, Anthony E. Zuiker a avut o idee surprinzătoare şi, din câte ştiu, unică. Fiu indiscutabil al secolului 21, s-a gândit la ceea ce el a numit "carte multimedia", care combină cartea, filmul şi Internetul. Rezultatul e "Level 26". Povestea în sine poate fi comentată, poate fi acuzată în fel şi chip de facilitate, clişee, poate fi raportată la filmul "Saw", la programul ID Discovery (Investigation Discovery) "Most Evil" şi scara răului a doctorului Michael Stone, în fine, ar fi multe de spus şi nu vreau să stric plăcerea celor ce vor reuşi să-şi procure cărţile "Level 26". Atenţie, e un roman poliţist sângeros, dar la nivel epic, bine construit.
      Procedeul e însă ceea ce mie mi se pare interesant. După cartea digitală, se părea că n-ar mai fi nimic de inventat. Şi totuşi... După fiecare 20 de pagini, Zuiker a introdus câte un "cyber-bridge", un cod sau o parolă. Intrând pe site-ul "Level26.com" pe Internet, se tastează codul la segmentul din volumul pe care-l citeşti - a publicat deja 3 volume - şi se poate urmări câte un filmuleţ de 3 minute, regizat de Zuiker, legat de subiectul romanului, dar nu indispensabil. Cu alte cuvinte, romanul poate fi citit fără prelungirea cinematografică, dar e mult mai animat şi mai interesant cu aceasta. (La volumul al doilea, fiindcă aşteptam să-l termine de citit "Peter Pan", am făcut invers, am vizionat filmuleţele, înainte să citesc romanul. Nici aşa nu e un impediment, fiindcă, aşa cum spuneam, sunt independente.)
       ...Pasiunea pentru enigme a individului uman i-a asigurat progresul. Din paleolitic şi până acum, ori de câte ori ne-a izbit câte-o enigmă-n freză, ne-am stors neuronii să le dezlegăm şi, în banii ăştia, am dat din noi şi soluţia la câte o problemă esenţială, încălzire, hrană, adăpost, vânătoare, protecţie, arme, uşurarea vieţii... Părerea mea e că marile invenţii au răsărit din lene sau accidental, câte un mare leneş sau câte un mare un norocos s-a strofonat  să rezolve câte o problemă, antrenându-şi neuronii pentru soluţionarea enigmelor. De-aici la detectivii noştri preferaţi, care mişcă mai mult neuronii decât muşchii, nu e decât un pas...
       "Multilectură" plăcută...

sursa foto:

2 commentaires:

Radu a dit…

Interesanta idee a avut Mr. Zuiker . Nu ma pasioneaza ideea de a citi pe internet dar ...combinatia mi se pare atractiva !

Vocea-de-departe a dit…

@Radu - Păi asta spuneam şi eu, metoda e atractivă şi nouă. În cazul ăsta, nu citeşti pe Internet, citeşti cartea, iar din 20 în 20 de pagini click pe cyberbridge şi vezi filmuleţele. Fain, nu ? Nu discut calitatea subiectului, genul sau altele, ci metoda asta, multimedia.