jeudi 3 février 2011

Avatari în Cyberia

          Pe 1 februarie a demarat un proiect ambiţios. Google Art. E un proiect de muzeu cyberian, în parteneriat cu 17 dintre marile muzee ale lumii. Ne vom putea plimba virtual prin galerii cu ajutorul tehnologiei Street View de la Google, vom putea admira peste 1.000 de opere de artă, ba chiar ne vom putea crea propria colecţie, salvând diverse detalii. Iată lista muzeelor implicate:


Nationalgalerie, Berlin - Germania
Freer Gallery of Art, Smithsonian, Washington DC - SUA
The Frick Collection, NYC - SUA
Gemäldegalerie, Berlin - Germania
The Metropolitan Museum of Art, NYC - SUA
MoMA, The Museum of Modern Art, NYC - SUA
Museo Reina Sofia, Madrid - Spania
Museo Thyssen - Bornemisza, Madrid -Spania
Museum Kampa, Prague - Republica Cehă
National Gallery, London - Anglia
Château de Versailles - Franţa
Rijksmuseum, Amsterdam - Olanda
The State Hermitage Museum, St Petersburg - Rusia
State Tretyakov Gallery, Moscow - Rusia
Tate Britain, London - Anglia
Uffizi Gallery, Florence - Italia
Van Gogh Museum, Amsterdam - Olanda


     ...Nu ştiu dacă voi ajunge cândva să văd de aproape câteva segmente artistice de suflet, barocul rusesc, ceţurile şi soarele lui Turner, soarele lui Van Gogh. Anul trecut, la expoziţia Monet de la Grand Palais, la Institutul Lumii Arabe,printre statuile din Grădina Luxembourg, sau, mai recent, lângă statuile dezrădăcinate de la Universitatea din Bucureşti,  mi-am dat seama însă de un lucru. Că adevărata tuşă de pictură, că obiectul şi detaliul de arhitectură sau sculptura te fac să vibrezi nu în Cyberia ci de visu. 
      Cyberia e o lume fascinantă, dar înşelătoare. Suntem mai inteligenţi, mai frumoşi, mai culţi în Cyberia. Suntem puternici, suntem terminatori, eroi, culegem vieţi, bani, ciupercuţe şi arme, cultivăm grădini sau ucidem nonşalant o sută de inamici dintr-o lovitură, împroşcând cu sânge pereţii, ne plimbăm cu maşini de vis şi vorbim toate limbile pământului, sau ne inventăm o nouă viaţă şi chiar o nouă lume. Ba chiar, cum ne învaţă un mic profitor inteligent, "socializăm". Mai-mai că-ţi vine să te întrebi de ce-ţi mai trebuie realitatea. Cyberia e mult mai frumoasă, e perfectă. Acolo n-ai burtă, datorii, chelie sau fundul mare. Dacă vine Fiscul, îi razi pe toţi cu cele mai perfecţionate arme, nu ţi-e foame niciodată fiindcă ai o fermă întreagă la dispoziţie, dacă te plictiseşti dai o tură cu un Ferrari de ultimă oră, socializezi până şi cu regina Angliei, te duci la bar sau la restaurant fără să plăteşti şi întâlneşti femei frumoase sau bărbaţi nepereche. Poţi să faci chiar şi sex, cu un mininum de efort şi investiţie. Acum ai şi artă, pentru cei care nu agreează strategiile, violenţa sau cultivarea pământului. 
     Suntem cu toţii nişte avatari şi evadăm zilnic. Dar... Se mai emoţionează cineva când vede o creangă de brad ninsă sau nişte trepte la ieşirea din casă, în drum spre pădure, fără schiuri de fiţe, în altă parte decât pe pârtiile unde dârdâie elegant şi inutil toate păpădiile blonde cu toţi flăcăii "teve" pe care i-a minţit cineva că sunt vedete ?







7 commentaires:

Tasha a dit…

Ne mutam in Cyberia toti!!!! sa uitam de toate...ca prea s-au adunat!
Sa ai parte de un weekend implinitor alaturi de cei dragi tie!

pheideas a dit…

Nu stiai ca traim deja in ... MATRIX ? :))

Vocea-de-departe a dit…

@Tasha: Tocmai asta e, mie îmi plac mai mult lucrurile naturale. Chiar şi cu necazurile care le însoţesc. Întotdeauna m-am gândit că perfecţiunea, dacă există, e de plastic şi indică ceva artificial şi mort.
@ Pheideas: Ba da, dar fac eforturi zilnice să evadez. Io sunt veşnicul rebel, ăla ciudatu' care strică mereu jocurile prin Matrix, ăla care nu merge niciodată cu turma, hehe...

pheideas a dit…

Lasa ca si eu sunt la fel. Si de evadat, o sa evadam cand ne-o veni randul. :)

radiowhisper.com a dit…

Buna Seara!
Eu sunt Vlad, unul dintre membri Radio Whisper - un radio antimanele dedicat bloggerilor şi nu numai.
Am găsit întâmplător blogul tău, am citit câteva articole şi nu am vrut să ies înainte să te felicit – mi-a plăcut mult ce am găsit aici. Am fost atras de subiectele interesante si de originalitatea articolelor. Felicitari ! Noi promovăm la radio diferite articole ale bloggerilor, iar azi am promovat un articol de-al tău; am specificat sursa articolului şi am deschis şi un subiect pe baza acestuia. Dacă doresti, poţi să ne recomanzi orice articol, iar noi îl vom promova.
Ne-ar face plăcere să ştim că ai dori să ne susţii în acest proiect de radio şi să accepţi o eventuală colaborare.
M-am gândit aşadar să vin cu o propunere:
Pe Radio Whisper se difuzează toate genurile de muzică, exceptând manele şi piese necenzurate. Avem şi câteva emisiuni, ştiri etc. Ne-am propus să realizăm un proiect mare, iar pentru asta avem nevoie de susţinerea şi ajutorul tău şi al celorlalţi colegi bloggeri. Dorim să creăm o echipă cât mai complexă de oameni cu un talent aparte şi m-am gândit că poate ai vrea sa ni te alături şi să colaborăm (binenţeles, pe unul dintre domeniile care îţi place). Dorim de asemenea să îţi acordăm un scurt interviu. Pentru noi sunt importante ideile şi modul de a gândi al bloggerilor şi al ascultatorilor noştri.
Îti multumesc pentru timpul acordat, iar acum îti propun sa adaugi linkul sau bannerul nostru pe blogul tău şi să ne dai add la id-ul asculta.whisper sau un e-mail, tot la asculta.whisper@yahoo.com, pentru a discuta mai multe.

www.radiowhisper.com
Multumesc,
Cu stimă Vlad!

ღAzucenaღ a dit…

Sunt deacord cu tine ,ai descris foarte frumos totul.

Goldberry a dit…

foarte interesant postul