mardi 8 mars 2011

Femeia, un bărbat ceva mai diferit

  
  Nu e bine să fii feministă. E o exagerare care limitează. Uneori, îţi dă brânci în ridicol, dacă mă gândesc la femeile care fac culturism, box sau care vor neapărat să demonstreze că sunt piloţi pe naveta spaţială, macaragii, şoferi, bodyguarzi sau altele, mai buni ca orice bărbat. Dar mă amuză nişte curiozităţi, adunate de la psihologi, psihiatri, neurologi şi alţii.
     ...Să presupunem că un vorbitor ţine un discurs. Femeile îl aud de două ori mai puternic decât bărbaţii. Ele au impresia că vorbitorul strigă, deci îl cred furios, ceea ce declanşează la ele o stare de alertă. Bărbaţii percep acelaşi discurs de factură colocvială.
      Bărbaţii percep acest discurs cu emisfera stângă, cea a logicii şi a limbajului. Femeile îşi mobilizează şi emisfera dreaptă, prin urmare îl îmbogăţesc cu nuanţe emoţionale şi subînţelesuri.
    ...Geneticienii au constatat cu surprindere şi amuzament studiind genomul uman şi al maimuţelor antropoide că între bărbat şi masculul maimuţelor există deosebiri genetice de 1,6%. Între bărbat şi femeie, deosebirile genetice ajung la 5% !! S-ar putea aşadar spune că bărbatul şi femeia sunt realmente specii diferite.
    ...Neurologii au constatat că emisfera stângă cerebrală e mai dezvoltată la femei, cea dreaptă la bărbaţi. E un fapt fără conotaţii injurioase, e pur şi simplu datorat hormonilor, cei care ne diferenţiază în bărbaţi şi femei. De aceea, femeile sunt mai dotate pentru comunicare şi exprimare, în timp ce bărbaţii, pentru acţiune şi competiţie. (Nici nu ne mai obosim să ne explicăm de ce, specia trebuie perpetuată, nu ?) Aşadar, femeile simt nevoia să îşi exprime şi împărtăşească sentimentele şi emoţiile, în timp ce bărbatul şi le controlează. Statisticile arată un fapt şi mai interesant. Bărbaţii sunt în realitate mai emotivi ca femeile, doar că preferă să se reţină şi să nu se exprime, înlocuind aceasta cu acţiune.
    Femeia e orientată în timp (emisfera stângă), bărbatul în spaţiu (emisfera dreaptă). Testele de rotaţie spaţială tridimensională sunt impresionante la bărbaţi, începând din copilărie. (S-au făcut studii pe eşantioane de copii în vârstă de 10 ani). Oare asta nu le spune nimic doamnelor care conduc, de exemplu ? Nu că n-ar fi capabile să conducă maşina, doar că sincer, cu unele excepţii, în general bărbaţii sunt cei mai buni şoferi.
   Analizele de orientare au demonstrat fapte şi mai interesante. Femeile se orientează în spaţiu după obiecte, după repere concrete. Bărbaţii se orientează după o direcţie abstractă, căutând scurtăturile pentru a-şi repera să zicem maşina sau hotelul.
  ...Analiza simţurilor e chiar simpatică. Femeile au un auz mult mai bun ca bărbaţii. Iată de ce, domnilor, pentru ele e important tonul vocii (nu se vorbeşte degeaba despre "şoaptele dulci") sau muzica. Apoi, simţul tactil e mult mai dezvoltat la femei. Ele au de 10 ori (vă plac statisticile, domnilor ? aflaţi de ce sunt ele atât de sensibile la atingeri...) mai mulţi receptori cutanaţi decât bărbaţii. Simţul olfactiv al femeilor ajunge în anumite situaţii de 100 ori mai intens ca al bărbaţilor. (Şi vă mai miraţi de ce ştiu ele doar după miros ce aţi făcut şi pe unde aţi fost, hehe...).
      Biologii vorbesc despre organul vomero-nazal la femei aproape cu veneraţie, fiind cel cu care femeile percep feromonii. Vă voi dezamăgi, doamnelor, dar aşa-zisa intuţie feminină ţine în mare parte de feromoni. Când individul uman e cuprins de emoţii, gen dorinţă sexuală, teamă, furie, tristeţe, o femeie recepţionează şi descifrează rapid aceste stări înainte ca el să se exprime.
      Văzul însă, e domeniul bărbaţilor. Statisticile arată că bărbaţii dispun de un văz mai cuprinzător (şi erotizant), mult mai bun ca femeile, deşi ele au o mai bună memorie vizuală şi percep mai rapid detaliile.
      Cercetătorii explică aceste diferenţe prin selecţia naturală la specia umană. N-am ieşit din pielea omului preistoric nici în prezent. Bărbaţii erau meniţi vânătorii, prin urmare şi-au dezvoltat anumite zone cerebrale, acţiune, decizie, mişcare, văz, în timp ce femeile rămâneau cu progeniturile în grotă, dezvoltându-şi limbajul, comunicarea, sentimentele.
   .... Caracterul şi sexul ni se formează, spune psihologul Serge Ginger, dintr-un amestec interesant, format dintr-o treime ereditate (genetica o detaliază clar), o treime elemente congenitale din primele zile de naştere şi o treime educaţie, cultură şi exerciţiu. Interesantă e a doua parte, dacă ne gândim că embrionul uman e feminin în primele zile şi că masculinitatea e un lung proces hormonal şi educativ. Freud zicea că o fată e un băiat care şi-a pierdut penisul, geneticienii susţin că un băiat e o fată care a câştigat un penis... O curiozitate interesantă, cunoscută, e că pe timp de război, se nasc mai mulţi băieţi. Explicaţia e stresul femeilor însărcinate, care perturbă echilibrul intrauterin. O altă curiozitate interesantă e că la transsexuali, sunt de 5 ori mai mulţi bărbaţi care vor să devină femei decât invers...
...Ce să mai zicem de hormoni ? Testosteronul e hormonul masculin, al agresivităţii, hormonul sexual şi al cuceririi, dezvoltă forţa musculară, viteza de reacţie, competiţia, instinctul de dominanţă, rezistenţa, cicatrizarea rănilor, vederea "teleobiectivă" pentru reperarea pericolelor, orientarea în spaţiu, lansarea de precizie, gustul pentru noutate şi risc (mai toate geniile sunt bărbaţi), dorinţa de a proteja  şi izola o femelă tânără.
Estrogenul e hormonul feminin, al preciziei (femeile sunt superioare bărbaţilor la toate testele de precizie şi fineţe), cel care permite dezvoltarea grăsimii (offff... deh, rezervă pentru protecţia progeniturii şi pentru atragerea masculului, forme rotunde, asta aşa, ca să ne consoleze...)memoria numelor şi figurilor, memoria vizuală de aproape (pentru a repera rapid progenitura şi a o proteja), cel care permite dezvoltarea mai bună a auzului (nu doar că sunt mai multe cântăreţe şi muziciene, dar totul pleacă tot de la maternitate, trebuia să distingem plânsul bebenacului între atâtea alte zgomote), permite o mai bună precizie a culorilor, un simţ olfactiv mai bun şi declanşează dorinţa de a găsi un mascul dominant, experimentat care să o protejeze pe ea şi familia ei.

Aşadar...

E oare femeia un bărbat ratat sau bărbatul e o femeie evoluată ? Greu de spus.
Ce e sigur, e că femeile vorbesc fără să gândească, iar bărbaţii acţionează fără să vorbească. În fond, percepţia noastră asupra lumii e total diferită, dar delicios de complementară.

La mulţi ani tuturor femeilor şi curaj tuturor bărbaţilor care le susţin !







P.S. M-am inspirat dintr-o conferinţă de psihoterapie a medicului şi psihologului Serge Ginger, gândindu-mă că sunt lucruri care ne interesează pe toţi.

3 commentaires:

fly2sky a dit…

Interesant si adevarat per ansamblu. Totusi dezvoltarea acestor particularitati este diferita..si daca esti femeie..nu inseamna ca in anumite privinte nu sunt dezvoltate mai mult unele dintre caracteristicile specifice barbatilor.
La multi ani si o primavara insorita!

Vocea-de-departe a dit…

@fly2sky: Bineînţeles. Ca orice studiu, e general. Individual vorbind, suntem cu toţii entităţi aparte. Multe dintre idei, care, repet, nu-mi aparţin, doar le-am reformulat şi selectat, mi s-au părut însă aplicabile.
O primăvară însorită şi ţie !

Liviu Vacariu a dit…

O parte din ideile acestui studiu le-am intilnit in cartea lui Allan Pease care la noi a fost tradusa prin "De ce barbatii se uita la meci si femeile se uita in oglinda", carte care e disponibila in format electronic aici http://www.scribd.com/doc/6894527/Pease-Allan-De-ce-barbatii-se-uita-la-meci-si-femeile-se-uita-in-oglinda. Pentru un inginer ca mine cartea a fost un "manual de functionare" a femeii foarte util si cred ca la un momentdat chiar este folosita in carte aceasta formulare, pe un ton ironic, evident. A fost in acelasi timp un manual tehnic de functionare a barbatului si de depanare a problemelor cu care acesta se confrunta in cuplu. Odata intelese diferentele dintre femei si barbati nu ne ramine decit sa intelegem si sa aprofundam lucrurile care ne leaga. Avem doar o viata la dispozitie sa facem asta.