jeudi 11 août 2011

Introspecţie

      Suntem plămădiţi din emoţii. Poate de aceea, înainte de cuvinte, ne-am exprimat din gest, din sunet şi culoare. Interesant e că azi, prezentul agitat al societăţii aşa-zis moderne, aşa-zis contemporane, în realitate una brutală, a schimbării, a trocului, a posesiunii şi a scrâşnetului violenţei, a inversat totul. A adus cuvintele în prim-plan, surghiunuind restul pe plan secund, într-un turn de fildeş al artelor. S-au retras din noi sinceritatea şi spontaneitatea, lăsând locul gestului brut, concentrat până la esenţă. Cine mai rămâne aplecat asupra frumuseţii cu pioşenia dintr-un templu, când sunt bani de numărat, maşini de lăudat, persoane şi obiecte de posedat ?
      Dar...
      ...suntem plămădiţi din emoţii. Discrete ca unda unui parfum sau adânci şi intense ca păcatul, ne răscolesc fiinţa şi ne spun că, înainte de omul inteligent, omul-fabricant-de-obiecte, omul-supertehnologizat a existat omul sensibil, specia de bază. Individul acela care se fereşte să calce un melc, mângâie cupa unei flori, stă cu gura căscată la culorile toamnei, se răstoarnă fericit în iarbă, cu mirosul de sevă crudă proaspăt tăiată în nări, care stă sub viţa-de-vie la o masă de lemn, cu o ulcică de vin rece în faţă, sparge nuci şi visează la mare.



3 commentaires:

Tasha a dit…

Poate ca Og Mandino, ar putea raspunde mai bine la ce ai scris tu in articol: “Cand ma simt deprimat, cant. Cand ma simt trist, rad. Cand ma simt bolnav, muncesc dublu. Cand mi-e frica, merg inainte. Cand ma simt nesigur, vorbesc mai tare. Cand ma simt sarac, ma gandesc la bogatia ce va veni. Cand ma simt neputincios, ma gandesc la reusitele din trecut. Cand ma simt mic, ma gandesc la scopurile mele. Astazi sunt stapanul emotiilor mele."
Bucura-te de emotiile pe care le stapanesti!

Liviu Vacariu a dit…

Sensibilitatea aceasta cred ca exista in fiecare dintre noi, doar ca, asa cum spui, societatea ne forteaza sa ne-o reprimam, evolutia societatii actuale bazindu-se pe supravietuirea celui mai puternic si nu a celui mai sensibil. Asumata, inteleasa si pusa in valoare cu intelepciune, sensibilitatea poate da nastere unei forte interioare care ne poate face puternici.
Intr-o zi, sinceritatea si sensibilitatea vor cuceri lumea.

Alexia a dit…

Sunt pentru introspectie, melancolie. Recunoc ca cineva trebuie sa se ocupe si de treburile de zi cu zi, "get things done" cum se zice. Dar sunt si persoane mai sensibile, fiecare in felul lui. Recomand urm carte eric wilson impotriva fericirii http://www.nemira.ro/carti-10,-15-si-20-lei/impotriva-fericirii--1394#down
Societatea ne face sa ne simtim vinovati pentru starile de deprseie, melancolie. De fapt, faptul ca suntem melancolici demonsreaza ca suntem perfect normali si sanatosi. E timpul sa ne eliberam de lanturile „gandirii pozitive” si sa acceptam tristetea noastra profund umana.