jeudi 2 février 2012

Ştrumfii turişti




          Turiştii reprezintă un soi de specie aparte.
          Oamenilor le plac clasificările, aşa îşi ordonează ei lumea sistemic în minte. Pornesc de la detaliu în galop spre generalizare. Eu nu voi generaliza aici, ba dimpotrivă, voi încerca să separ din mulţime acest "ştrumf" mititel cu rucsacul în spinare, aparate foto de gât, pantofi de sport în picioare, ochelari de soare, bidon cu apă, hartă şi ochi cât cepele care e turistul. (Şi da, mă zgârie să scriu "bascheţi", "tenişi" şi "adidaşi", e o chestie personală.)
         ...Ştrumfii cei mai frecvenţi sunt model asiatic. Îi vezi mişunând în grupuri destul de mari, cu cel puţin două aparate foto de gât sau în bandulieră, cu teleobiective uriaşe, cu tot felul de "divaisuri" ( sărmană limba engleză, hehe...) agăţate peste tot, la centură, de încheietură, de buzunare, de cursorul fermoarului de la bluze sau de la pantaloni. Sunt furnicuţele acelea care cuceresc năvălitor obiectivul, vorbesc tare  într-o limbă cu sonorităţi agresive, nu le pasă nici cât negru sub unghie că sunt în catedrala Notre-Dame sau pe peluza deschisă a Domului Invalizilor, te calcă şi te înghiontesc fără să ceară scuze şi tot ce auzi de la ei e declicul aparatului foto care mitraliază încontinuu. Sunt Ştrumfii-furnici.
         Mentalitatea lor e preluată într-un mod special de ştrumfii model monden. Ăştia sunt internaţionali. Sunt cei care se duc în anumite locuri că aşa e de bonton, să se laude acasă la vecina nostalgică şi invidioasă care cască ochii la suvenirurile şi pozele lor, cu firimituri în colţul gurii, ochii holbaţi de admiraţie şi buzele ţuguiate suflând în cafea. Sunt ştrumfii cu listă şi-i găseşti în toate capitalele europene sau oraşele importante. "Azi facem Turnul Eiffel, mâine facem Luvrul şi Domul Invalizilor, poimâine şoping la Lafayette, dragă..." Cei mai grăitori ştrumfi mondeni mi s-au părut un cuplu de români, care voiau cu tot dinadinsul să-i înţeleagă toţi vorbitorii de limbă română din faţă de la Notre Dame, presupun, fiindcă vorbeau foarte tare. (Probabil sindromul turistului străin, când e într-o ţară unde nu i se cunoaşte limba, vorbeşte tare, având impresia că nefiind înţeles, i se permite orice.) "Dragă," îi zice Ştrumfeta româncă unui soţ cu burtică respectabilă de om serios şi cu faţă de martir al consoartei sale, "dragă, dă-mi mie sacoşele alea la Lafaiet şi pozează-mă cu pietroiul în spinare, da' să prinzi şi turnu, să vadă şi Mimi unde-am fost." Presupun că pietroiul era catedrala, iar turnul era Eiffel, ceea ce l-a pus în încurcătură pe Ştrumful-martir, fiindcă raportat la faţada principală a catedralei, turnul e în faţa ei, deci în spatele lor, neputând fi "prins" în acelaşi cadru.
        Ştrumful-student canadian a fost simpatic. M-a rugat să-i fac o poză cu catedrala în spate, ca să-l vadă mama că n-a stat doar prin baruri, că e băiat deştept. Nu ştiu de ce m-a găsit pe mine, probabil aveam mutra cea mai inofensivă din mulţime, sau poate fiindcă stăteam pe bordura de piatră. Oricum, mi-a declarat că am un oraş minunat şi că ar vrea să ştie de ce sunt portalurile alea uriaşe. I-am explicat că nu e oraşul meu natal, dar pot să-i spun că impresia monumentală e voită, ca individul uman să simtă cât e de mărunt raportat la divinitate, lucru preluat şi de penumbra din interior, de dimensiunile uriaşe în general. Îl interesau detaliile sau poate voia doar informaţii gratuite fără ghid, nu contează, i-am spus numele portalurilor, i-am pus aparatul în braţe şi m-am eclipsat, fiindcă oricâtă plăcere mi-ar fi făcut, ştiam că va uita tot şi oricum, i-am recomandat pliantele din catedrală, fiindcă ghicisem că voia să-şi impresioneze rudele şi prietenii.
          Ştrumful-de-şoping poate fi văzut în toată splendoarea lui pe Champs Elysees în special, înghesuindu-se să cumpere geanta Vuitton, un must, absolut obligatoriu (oare ce le-o fi plăcând la sacoşa aia de piaţă ? Da' aşa-s io, cârcotaşă şi needucată la obiecte de lux...), neapărat un parfumel, acolo, de la Sephora sau Marionnaud, că n-au timp să ajungă în Avenue Montaigne sau Place Vendome, unde-s magazinele de adevărat lux, pentru premianţi...
         Ruda săracă e Ştrumful-călător, ăla înfometat nu de magazine, monumente neapărat cunoscute şi căi bătătorite. E ciudăţenia aia cu un rucsac în spinare în care îndeasă aparatul foto pe care nu-l ţine de gât sau în jdemii de banduliere şi e doar unul, cât mai performant posibil, o sticlă cu apă, un sandvici şi o hartă orientativă fiindcă a scormonit înainte pe net, ăla care se îndeasă în locuri nebănuite, cu capul în jos pe lângă te miri ce canal, strâmbându-şi gâtul să pozeze un anumit detaliu de faţadă, o scenă de un pitoresc nebun în Montmartre sau pe străduţe necunoscute dinspre Cartier Latin,  ignorând magazinele de lux şi pozând evantaiul de culori al unor eşarfe sau genţi banale şi mutra chelnerului cu şorţ lângă restaurantul Le Chat Noir doar fiindcă spune ceva, e ciudatul ăla cu ochii peste tot, gata să înghită toate detaliile acolo unde nu le vede şi unde nu vine nimeni, prin anticariate, ăla care întârzie o sută de ani în faţa unei litografii vechi la buchinişti, care pozează infinitul în roţile sclipitoare în flu ale unor biciclete parcate noaptea, ăla care uită să mănânce ca să prindă o anumită lumină într-un anumit loc şi care îşi dă banii de intrare la marile monumente pe vreo carte veche şi răpănoasă cu poze în sepia sau pe un afiş şi mai vechi Pop art sau Art Nouveau, care Ştrumfetei nu-i spune nimic, Martirului i se pare că poate fi perfect înlocuit cu o bere, iar Ştrumfului-de-şoping  i se pare de-a dreptul scandalos. Poate Ştrumful-student să-l înţeleagă uneori, când uită că e tânăr şi are altele de făcut decât să culeagă comori de unde nu te aştepţi şi să-l intereseze mai degrabă elefantul şi compoziţia vitrinierului decât genţile şi geamantanele Vuitton, fiindcă pentru el, o idee e mai grea decât toate genţile unui marochinier de lux.


5 commentaires:

bubumaia a dit…

Seară bună!
S-ar cuveni să ripostez! Mă acuzai pe mine de vervă și nu mai știu ce păcate cronicărești și iată că aș putea și eu, la fel de bine, să îți scot ochii cu maniera șugubeață, cu „desenul” literar inspirat (excelentă fraza aia lungă de la final, cum ai reușit să faci să nu obosească nici un pic?!) și cu spiritul de obsevație al celui pentru care e destul să scoată capul pe geam ca să producă o poveste très interesantă. Aici are loc și cârcoteala de rigoare. Mă gândeam că ei da! îți dă mâna să faci o radiografie turistică atât de spumoasă atâta timp cât mediul ambiant e Paris, France ci nu Făurei, județul Călărași! Dar n-aș vrea să risc, e posibil ca tu să scoți un articol excelent din povestea lui Bănel („francezul” de la Saint Etienne), conaționalul nostru născut în Bărăgan și adăstat (și adoptat), pentru o vreme, în Loire.
Știi, acu' aproape doi ani, pe când mai depuneam câte un oușor pe un site turistic (amfostacolo.ro), o useriță (ai milă, nu trage, nu sunt eu primul care siluiește limba româno-engleză!) producea un articol pe o temă similară cu cea abordată de tine aici. Subiectul fiind exclusiv turiștii români, clasificați pe sertărașe după cum le era firea fiecărora. Așaa, cam ca strumfii de mai sus. Fraaate, nu-ți povestesc ce furtună a stârnit! Pen'că, cum să-ți esplic, cu toții de pe-acolo ne credeam turiști și cu toții simțeam că madam nuconteazăcumocheamă ne pusese, fiecăruia, o etichetă defavorizantă. Și dă-i răzbel! Am pus artileria grea pe ea și vreme de câteva luni a stat în infirmerie, n-a mai produs nimic. Habar n-am dacă s-a resuscitat după aia, adică după ce n-am mai semănat pe ogorul ăla... dar, mă rog, e altă poveste.
Poate că atitudinea lui homo turisticus ar putea fi o erupție a refulărilor acumulate stresant, frustrant, în lungile ore petrecute tot timpul anului la un job pe care, mai mult ori mai puțin, îl urăște. Uite, alea șapte-paișpe-douăj'de zile lasă și el câinii slobozi. Poate că atunci e cel mai aproape de el înșiși. Poate că atunci va fi gândind că i se rupe dacă ceilalți strâmbă din nas și-l judecă, el acum are țeava pusă și deversează stresul, frustrările. Nu știu... uneori am putea fi iritați de maniere (ori lipsa lor) dar, la urma urmei, cine-i fără de păcat?! Și, în definitiv, codul manierelor e doar o convenție, chiar credem că o convenție îl definește pe om?!
Pe urmă îmi zic că nici nu te ofuschezi, la urma urmei. Tu doar observi, nu judeci pe nimeni. Și doar spui...

Vocea-de-departe a dit…

Aha, Bubu, mă bucur că ai sesizat în final, nu mă ofuschez, mă râd şi io ca omu', nu fac decât să duc mai departe stindardu' lu' nenea Iancu: "Văz enorm şi simţ monstruos". Adică doar casc ochiu' şi ascult, dacă se întâmplă să fie şi comic e şi mai fain. Manierele le comentez doar când deranjează. La Olimp m-a şocat un puşti (şi nu era cu gingii vinete de "suedez" migrat dinspre Punjab spre lume) care, la hotel Craiova stătea la parter în uşa deschisă, exact lângă uşa toaletei din camera lui şi urina afară. Încântat şi plimbând jetul, ca-n banc. Iar pentru mine, individul asiatic pe care-l doare-n talpă că e într-un lăcaş de cult şi zbiară cine ştie ce la consoarta lui mi se pare o lipsă urâtă de educaţie. Dacă voi ajunge prin vreun templu de-al lor, zău că n-o să încep să ţip după al meu om printre volutele coloanelor lor de piatră, parol, tzatzo şi nici n-o să le învârt tamburii ăia de rugăciuni invers. Nu, nu descriu doar turiştii români, fii pe pace, uscături sunt peste tot. Pe de altă parte, să ştii că am scris multe şi despre ceea ce are încă frumos Bucureştiul meu unde revin anual. Fiindcă n-a dispărut tot ce avea bun sub excavatoare şi cuburile alea cenuşii zise blocuri în care vieţuim. Uite-aici, dacă nu mă crezi, hehe: http://vocea-de-departe.blogspot.com/2011/02/pod-intre-marele-si-micul-paris.html

Vocea-de-departe a dit…

Şi să mai ştii matale că nu-i iert pe ei, francezii, când dau cu "aceia"-n fasole. I-am zis-o şi cetăţeanului Debbouze, actor francez de origine marocană pe blogul lui, când a mai adăugat o glumă nesărată la adresa românilor. Ultima, dar nu cea din urmă, mulţam de apreciere, din când în când, îmi iese câte ceva bun din puţul gândirii fonemelor-morfemelor-şi-silabelor-mele, aşa zic gurile "rele"...

Liviu Vacariu a dit…

Mai exista un tip de strumf turist, unul pentru care am sentimente contradictorii, greu de definit. Este vorba despre strumful turist imigrant, al carui reprezentant sunt si eu. Strumful care se simte mereu turist si care face eforturi sa se integreze si sa se simta ca acasa.

Vocea-de-departe a dit…

@ Liviu - Parcă, parcă simt puţintică tristeţe în comentariul tău. Şi eu fac parte dintre ştrumfii ăştia şi încerc să iau tot ce e mai bun din situaţia asta. Să-mi îngraş creierul cu toate imaginile frumoase din jur şi dacă se mai brodesc şi pe ceea ce-mi place, e excelent. Pe de altă parte, asta cu integrarea e cu nuanţe. Fac eforturi să mă integrez, dar nu-mi pierd identitatea. Iar acasă, iar nu-ţi spun o noutate, e locul unde eşti cu cei dragi, că eşti pe net, prin vreun cămin, printr-un apartament închiriat sau cumpărat sau oriunde în lume...