vendredi 21 décembre 2012

Şapte - Irlanda

          În Irlanda, sărbătorile de Crăciun încep cu 12 zile înainte de Crăciun. Perioada se numeşte "micul Crăciun", little Christmas. În ziua de Crăciun se pune o lumânare la fereastră şi se lasă un pahar de whisky pentru Moş Crăciun şi morcovi pentru reni înainte ca membrii familiei să plece la slujba de la biserică. În ziua de Crăciun se desfac cadourile şi se dejunează în familie.

          O reţetă irlandeză festivă : Vită cu Guiness

       - 800 g muşchi de vită
       - 500 ml bere Guiness
       - 2 linguri sos Worcestershire
       - 40 g unt
       - 200 g făină
       - sare, piper
       - 3 cepe
       - 8 cartofi
       - 4 morcovi
       - pătrunjel
       - dafin

        Se spală şi se curăţă morcovii şi cartofii şi se fierb la aburi. Ceapa se toacă mărunt şi se căleşte în unt. Se toacă şi se adaugă pătrunjel şi foaia de dafin. Se dă carnea prin făină şi se adaugă la călit alături de ceapă. Când se rumeneşte, se adaugă berea. Se lasă la scăzut până se îngroaşă sosul. Se dă la cuptor la 160 grade, o oră şi 20 de minute. Ca să nu se usuce, se udă cu sosul din când în când, iar la nevoie se adaugă apă sau bere. Se serveşte cu cartofi şi morcovi.


Aucun commentaire: