jeudi 20 décembre 2012

Şase - Germania

          Ca în multe alte zone, micii germani încep pregătirile de Crăciun de la începutul lunii decembrie. Unele familii pregătesc calendare originale, cu ghirlande şi pachete. În fiecare duminică de Advent se aprinde câte o lumânare a coroniţei. De Sf. Barbara se pun rămurele de forsythia în apă, care vor înflori de Crăciun. Bradul e decorat pe 24 decembrie de copii.
          Masa de Crăciun constă în gâscă friptă cu varză roşie şi cartofi. În unele locuri se mai serveşte o carne de porc foarte sărată, numită Kasseler. De asemenea, se mai poate servi păstrăv.
          Şi o reţetă festivă de gâscă umplută Gefuellte Weinachtsgans:

 - 1 gâscă de 5 kg
- 500 g prune uscate
- 1 kg cartofi
- sare

 Garnitura
- câte 1 măr de persoană
- o varză roşie
- 1 lămâie, zahăr
- 2 linguri de grăsime de pasăre
- 2 linguriţe chimen
- piper
- zahăr

Se pun prunele în apă ca să se umfle. Se amestecă cu cartofii curăţaţi şi tăiaţi felii. Se umple gâsca cu prune şi cartofi şi se pune la cuptor la 230 grade până când se rumeneşte pe toate părţile. Apoi se coboară la 190 de grade. Din când în când se înţeapă ca să se scurgă grăsimea.
Cartofii se pregătesc la cuptor şi varza se taie felii şi se fierbe în apă cu grăsime de pasăre chimen, piper şi puţin zahăr. La final se adaugă sarea. Se serveşte cu gâsca, umplutura se poate scoate separat într-un castron.


Frohe Weinachtsfest !

Aucun commentaire: