mercredi 19 décembre 2012

Cinci - Grecia

          Pe 24 decembrie, copiii cântă colinde, kalanda, acompaniaţi de un trianglu, şi merg din casă-n casă, unde primeau odinioară dulciuri, fructe uscate şi prăjituri, astăzi totul fiind înlocuit de bani.
          Pe 25 decembrie, la întoarcerea de la slujbă, toată lumea mănâncă fructe uscate, miere şi Christopsomo, pâinea lui Hristos, în care gospodina casei şi-a lăsat amprenta mâinii. Gospodarul face o cruce cu cuţitul pe spatele pâinii, spune că Iisus s-a născut şi şi-a pus mâna pe pâine, sfinţind-o, apoi oferă prima bucată lui Iisus, a doua săracilor şi apoi împarte pâinea după vârstă mesenilor.
          Masa de Crăciun constă din curcan umplut sau purcel de lapte umplut, kourabiedes, prăjituri  uscate cu glazură de zahăr, în formă de semilună, melomakarona, prăjituri pe bază de griş, ulei de măsline şi nuci, diples, un soi de clătite cu miere şi nuci. Nu sunt uitaţi morţii familiei, cărora li se face o colivă sfinţită la cimitir şi se împarte. Focul, element magic şi purificator, trebuie să ardă din Ajun până de Bobotează, iar stăpâna casei pune o buturugă în vatră pentru toată perioada, în timp ce în jur pune nuci şi alune pentru copii. Buturuga e aprinsă cu lemne spinoase, ca să gonească demonii, iar cenuşa e împrăştiată prin casă, în acelaşi scop. În unele locuri, tinerele fete se duc fără să scoată o vorbă la dus şi la-ntors şi scot apă cu care coc o pâine, aprind o lumânare şi spun de trei ori "Hristos s-a născut, lumina s-a ivit, aluatul meu să fie bun". Apa e numită "apă mută" şi e astfel sfinţită, contribuind la aluatul sfânt. În unele locuri se pregătesc 9 feluri diferite la masa de Crăciun, simbolizând cele 9 luni de sarcină ale Sfintei Fecioare.

          Şi o reţetă festivă grecească: Pâinea de Crăciun Christopsomo
- 1 săculeţ drojdie
- 25 cl de apă caldă
- 1 pahar zahăr
- 1 pahar nucşoară
- 1 vf. sare
- 1 ou
- 1/4 pahar cu lapte
- 1/4 pahar ulei
- 1 pahar făină
- 100 g stafide aurii


Într-un castron se pune făina cu drojdia, se adaugă zahărul, sarea, nucşoara şi stafidele. Se face un cuib şi se adaugă oul, laptele, apa şi uleiul. Se frământă. Se acoperă castronul cu un şervet şi se lasă la crescut la cald. Se pune apoi în tavă şi se coace o oră la foc mediu.

        În greacă spunem Crăciun fericit Kala Christougenna !



Aucun commentaire: