mardi 18 décembre 2012

Patru - Suedia

          Suedezii iubesc atât de mult Crăciunul, încât se pregătesc luni de zile. Cu o lună înainte aprind câte o lumânare pe săptămână pentru Advent şi pun la un geam un sfeşnic cu 5 sau 7 braţe cu lumânări şi beculeţe. Pe data de 24 decembrie, ei organizează pantagruelicul bufet numit smoergasbord, compus din gustări calde şi reci, care durează până la miezul nopţii.
        La masa de Crăciun se serveşte hering marinat cu diverse sosuri, salată de sfeclă, somon afumat cu sos Bechamel, chifteluţe de carne cu ceapă, cârnaţi, pateu de ficat şi specialităţi sezoniere, cum ar fi varza roşie călită. În centrul mesei tronează mereu un jambon uriaş şi un desert de orez cu lapte, în care se ascunde ca în Islanda o alună, despre care se spune că poartă noroc celui ce o găseşte. În Suedia, Julbock e un ţap de paie care ţine locul lui Moş Crăciun. Copiii îl fabrică din paie şi în Ajunul Crăciunului toţi ţapii merg către ţara cadourilor, pe care le aduc copiilor cuminţi, cu ghicitori rimate la etichetele pentru toţi. Coroniţele de Advent şi ţapul de paie sunt obligatorii, ca şi pomul de Crăciun. Masa, denumită julbord, e pregătită seara şi lăsată toată noaptea, pentru a respecta tradiţia care spune că morţii vin să se înfrupte şi ei. Tradiţia Julbord provine însă şi mai departe, de la masa zeilor din Valhala, după obiceiul preluat de la vikingi.
         În suedeză urăm Crăciun fericit God Jul.

         Şi o reţetă suedeză festivă: Jambon de Crăciun Julskinka

Saramura:
 - sare
- zahăr
- frunze de dafin
- boabe de piper
- săculeţe de plante aromatizate: cimbru, coriandru, dafin

Pentru glazură
- 2 albuşuri
- 2 linguri zahăr
- 2 linguri muştar
- pesmet
- pătrunjel

Se pune jambonul înfăşurat într-o cârpă umedă într-un vas de lut. Se freacă cu sare, piper şi muştar şi se lasă la macerat 3 zile. Apoi se lasă în saramură două săptămâni. După aceea se scoate şi se pune la fiert în apă clocotită.Se adaugă frunze de dafin, piper şi plante aromatizate.
Se fierbe 5-6 ore, apoi se pune la răcit.
Se bat apoi albuşurile spumă, se adaugă zahăr şi muştar. Se unge bine şunca. Se presară cu pesmet. Se dă la cuptor 30' pentru a se rumeni.






  - 

Aucun commentaire: