lundi 17 décembre 2012

Trei - Islanda

      În ţara în care există puţini copaci, pomul de Crăciun e o raritate. De aceea, soluţia a fost construcţia lui din lemn, apoi vopsit şi ornat.
      Sărbătorile de Crăciun în Islanda durează 13 zile, din Ajunul Crăciunului, până de Bobotează. În acest timp sunt numeroase sărbători iubite de copii, familiile se vizitează reciproc, iar de Crăciun se taie oaia de Crăciun, jolaar, alături de care se servesc carne afumată, cârnaţi afumaţi, peşte şi berea specială de Crăciun, făcută în casă. Desertul e o prăjitură de orez în care e ascunsă o alună şi cine o găseşte, are dreptul la un cadou special. 
      Copiii din Islanda cred că piticii aduc cadouri de la munte. Sunt 13 pitici de Crăciun şi cu 13 zile înainte vine câte unul şi rămâne la ei, astfel încât, de Crăciun sunt toţi 13. În ziua de Crăciun dispare un pitic, lăsând în locul lui un cadou şi lanţul continuă, până la ultimul. Pentru copiii care n-au fost cuminţi, cadoul e înlocuit de un cartof. Piticii de Crăciun seamănă cu Moş Crăciun şi au nume distractive.
   Primul se numeşte Stekkjarstaur şi încearcă să sugă laptele oilor.
   Al doilea e  Giljagaur şi încearcă să fure laptele vacilor.
   Al treilea e Stufur şi adună ce a rămas prin oale.
   Al patrulea e Thvorusleikir şi linge lingurile de lemn.
   Al cincilea e Pottasleikir şi linge cratiţele.
   Al şaselea e Askasleikir şi linge castroanele.
   Al şaptelea e Huroaskelir şi trânteşte uşile.
   Al optulea   e Skyrgamur, mâncătorul de iaurt.
   Al nouălea   e Bjugnakroekir, hoţul de cârnaţi.
   Al zecelea e Gluggagoegir, curiosul care fură jucării.
   Al unsprezecelea e Gattapefur, hoţul de prăjituri.
   Al doisprezecelea e Ketkrokur, hoţul de carne.
   Al treisprezecelea e Kertasnikir, care stinge lumânările.

Aceşti pitici provin dintr-o familie stranie. Mama lor e o căpcăună, numită Gryla, iar tatăl lor e un leneş numit Lepalluoi.
   Pisica este şi ea un personaj de Crăciun. Ea fură copii ca să-i mănânce, dar n-o poate face dacă micuţii au haine noi. De aceea există obiceiul ca de Crăciun, copiii să aibă haine noi.

În islandeză, Crăciun fericit spunem Gledileg Jol !


 ...Şi o reţetă de friptură islandeză de Crăciun:

- 1 pulpă de oaie
- dulceaţă de coacăze
- sare
- piper
- 250 g smântână
- 150 g brânză cu mucegai

Se badijonează carnea cu dulceaţă şi se lasă la  marinat 2 zile la frigider.

Se sărează şi se pipărează, apoi se dă la cuptor 1 oră la 200 grade Celsius.

Sosul: amestec de smântână, dulceaţă şi brânză după gust, se lasă să scadă o jumătate de oră. Se adaugă sosul lăsat de carne. Se serveşte cu cartofi gratinaţi.


1 commentaire:

Anonyme a dit…

Anul trecut am sarbatorit Craciunul la o prietena, originara din Danemarca, si desertul a fost "budinca" de orez (orez cu lapte si nuci) in care era ascunsa o aluna. Aluna s-a nimerit la mine si intr-adevar am capatat un cadou surpriza. Banuiesc ca este acelasi obicei in toate tarile nordice,dar s-ar putea sa gresesc.
Interesante postarile, multumim xxx