samedi 15 décembre 2012

Doi - Italia

      În sudul Italiei se servesc pe data de 24 peşte şi fructe de mare, iar pe data de 25, carne sau lasagne. De altfel, e greu de descris un meniu tradiţional italienesc general, fiindcă variază în funcţie de regiune. Totuşi, în general se începe cu antipasti, antreuri calde sau reci. Istoria culinară italiană rezervă un loc special roşiilor, numite pomodoro, măr de aur, aluzie la descendenţa solară a acestei legume deosebit de iubită în Italia. Alături de ele sunt diverse mezeluri asortate, sau produse din peşte.
      Se continuă cu un fel cu paste, apoi carne, brânzeturi şi deserturile. În unele locuri, de la masa festivă nu lipsesc lasagnele. Fireşte, niciun Crăciun nu e complet fără Panettone şi vinul spumos italienesc, celebrul Spumante.
       Sărbătorile de iarnă în Italia se încheie pe 6 ianuarie, odată cu trecerea vrăjitoarei cu părul alb Befana. Îmbrăcată în negru, cu ghete rupte şi călare pe o mătură, ea le distribuie copiilor cuminţi bomboane şi celorlalţi cărbuni.
      ...Şi o reţetă festivă italienească: Ruladă cu şuncă de Parma

- 100 g şuncă de Parma
- 100 g Emmenthal ras
- 1 kg spanac fiert şi scurs
- 2 gălbenuşuri
- 50 g unt
- 50 g parmezan
- aluat fraged
- sare

Se amestecă până devin pastă spanacul tocat, şunca tăiată, Emmenthalul, gălbenuşurile şi puţină sare. Se întinde aluatul în grosime de jumătate de centimetru. Se întinde deasupra pasta de spanac şi şuncă. Se rulează într-un şervet curat. Se leagă capetele. Se fierbe 40 de minute în apă clocotită.
Se scoate şervetul, se taie felii, se pun feliile într-un vas termorezistent uns cu unt. Se presară cu parmezan şi se gratinează 15 minute la cuptor.


Aucun commentaire: