vendredi 14 décembre 2012

Douăsprezece preparate tradiţionale de Crăciun - Unu - Franţa

      Fiecare ţară pregăteşte ceva special de Crăciun. Ceva tradiţional, păstrat din derularea timpurilor, o tradiţie cu arome irezistibile care umplu nările comesenilor.
      Iniţial, după slujba de la miezul nopţii se pregătea o gustare pentru cei din casă, care-i aştepta pe masă, lângă vatră. Cu timpul, gustarea a luat proporţii, s-a rafinat şi a devenit masa de Crăciun.
      În Franţa, specialitatea tradiţională de Crăciun e curca umplută. Deşi nu e o pasăre cu origini europene, ea şi-a găsit locul ca preparat festiv pe masa de Crăciun datorită faptului că venea din aşa-zisele Indii. În sec. 16, curcanul a fost adus din Mexic de spanioli şi domesticit în Spania, Franţa şi Anglia. Denumirea franceză a curcii de Crăciun indică totul, dinde venind de la poule d'Inde, găina din Indii, locul de unde se credea pe vremuri că provine pasărea. (Să nu uităm că marele Columb era convins că a descoperit Indiile, denumindu-i pe locuitorii Americii indieni şi că abia când s-a înţeles că fusese descoperit un nou continent, acesta a fost denumit America, după Americo Vespucci.)
       Înaintea curcii se servea gâscă rumenită la cuptor, fiind considerată o pasăre solară, iar simbolul ei fiind aducerea în casa gospodarului a soarelui, cu lumina şi bogăţia lui, garantând protecţia acestuia pentru cel ce o consuma. Curca sau curcanul umplut a devenit preparat festiv, datorită faptului că era o pasăre rară şi se servea doar la sărbători. Primul curcan festiv s-a servit de Crăciun la curtea lui Charles al VII-lea.
      ...Şi o reţetă de curcan umplut cu castane:
   - Un curcan de 3 kg
   - usturoi
   - cimbru
   - dafin
   - 300 g pâine
   - 300 ml lapte
   - 4 ouă
   - 150 g castane coapte
   - 1 pară
   - 1 morcov
   - 125 g ţelină
   - pătrunjel
   - sare
   - piper
   - ulei de măsline
   Pentru sos : 150 g castane

Preparare:

Pâinea tăiată cubuleţe se înmoaie în lapte şi se stoarce. Se curăţă şi se taie cubuleţe morcovul, ţelina şi para. Pătrunjelul se toacă. Se călesc într-o tigaie cu puţin ulei de măsline. Se pun într-un castron pâinea înmuiată, castanele coapte şi legumele călite şi se amestecă, până se transformă într-o pastă.
   Se sărează curcanul pe dinăuntru şi pe dinafară şi se umple cu pasta, apoi se leagă şi se pune la cuptor, acoperit cu o folie de aluminiu. Se udă din când în când cu sosul scurs. Cuptorul a fost încălzit la 180 grade Celsius. Se lasă la cuptor 3 ore. Cu jumătate de oră înainte de a fi gata, se scoate aluminiul, ca să se rumenească. Se lasă să se odihnească apoi.
  Sosul:

 Se foloseşte zeama lăsată de curcan degresată, se adaugă 150 g de castane coapte şi se lasă să scadă 10 minute.Se adaugă sare şi piper după gust şi se conservă la cald.

Se poate servi simplu, tăiat felii cu sosul alături sau cu garnitură de cartofi la cuptor, tăiaţi cubuleţe.


 

Aucun commentaire: