vendredi 21 février 2014

O jumătate de secol

Nu ştiu să fac bilanţuri. Mi se par de altfel un mod de a-ţi limita existenţa, raportându-te la un anumit moment, care nu e neapărat important, cât trecător. Uneori însă, vin nişte clipe în care te uiţi înapoi şi-ţi vezi vârstele ca într-un ochean multicolor. Vezi fetiţa care păşea şovăitor în curtea cu mărgăritar, care făcea prăjituri din nisip decorate cu petale de flori, vezi şcolăriţa supărată pe bentiţă, singura cu coroniţă de albăstrele într-o mare de trandafiri şi margarete, vezi fata cu coadă de cal şi mândrie exagerată, scufundată în indiferenţă la insultele invidioşilor, liceeanca timidă care se plimba pe străzile din jurul Şcolii de Fete şi arunca sâmburi de cireşe în autobuze, studenta care şi-ar fi dorit să urmeze mai mulţi ani de facultate, fiindcă la final era deja şi însărcinată şi măritată, tânăra mamă dislocată de rădăcinile ei bucureştene şi obligată să se adapteze la un oraş mic, murdar şi meschin, fără apă şi fără electricitate constante, profesoara de liceu riguroasă şi retrasă, profesoara de franceză de şcoală generală din suburbiile bucureştene iubită de toţi elevii, redactorul de editură pasionat, dar deblocat şi ros pe la spate de invidia unei colege pe care a ajutat-o să parvină, în fine, mândra mamă de studente la arhitectură şi jurnalism, mândra mamă de absolvente de arhitectură şi jurnalism şi în fine traducătoarea de film şi documentare dislocată din locul de baştină la două mii şi ceva de kilometri distanţă, pe malul Marnei, undeva în Franţa. O viaţă de om. Un noian de imagini. Un ocean de amintiri, senzaţii şi sentimente. O jumătate de secol...

8 commentaires:

Dana a dit…

La multi ani!!! Sa fii sanatoasa si iubita!

Camelia Săpoiu a dit…

La mulţi ani, cu zile senine!

Laurentiu a dit…

Doamna, La Multi Ani!!!

Vocea-de-departe a dit…

Mulţumesc tuturor.

La Rose Jaune a dit…

Te imbratisez cu drag, suflet frumos!

Anonyme a dit…

La multi ani si indeplinirea tuturor dorintelor!

Dan a dit…

Mi-ar placea sa vad (citesc) cum iti mentii acelasi tonus boem, usor nostalgic, si la urmatoarele schimbari de prefix. :) Important e sa fii tanar mereu, indiferent de circumstante.
La Multi Ani!

B85CSP a dit…

Viaţa e o luptă. Pentru ce?! Pentru adevăr, recunoaştere şi un strop de mulţumire. Pentru ca atunci când te uiți în oglindă să poţi să-ţi scoţi pălăria în faţa ta.
La mulţi ani fericiţi! Ce a fost, a fost. Ce va fi, să fie frumos, liniștit, cu satisfacții și bucurii!