mercredi 10 septembre 2014

Drum bun, Axel

Acum 13 ani intra în viaţa mea un ciobănesc german dolofan şi afectuos, numit Axel. Am avut parte de el trei ani, până la divorţ, când a plecat cu stăpânul lui. Până atunci însă mi-a dăruit toate bucuriile posibile, începând cu bucuria pe care o manifesta când mă întorceam acasă, deplină, necondiţionată, sinceră şi frumoasă, ca a tuturor câinilor şi terminând cu bucuria şi viteza cu care învăţa tot ce l-am învăţat. L-am învăţat să şadă, să se culce, să dea laba, să adune şosete în casă, să caute obiecte şi să nu le ia, să le semnaleze doar, aşa cum fac câinii cu drogurile sau bombele, să alerge după o minge şi să o aducă înapoi, toate lucrurile astea le-a învăţat cu o frenezie incredibilă, în timp ce creştea, devenind un ciobănesc de talie medie spre mare şi îşi ocupa locul de membru al familiei. Din păcate, familia s-a destrămat şi nu l-am mai văzut timp de 10 ani, dar primeam veşti despre el cu bucuria cu care revezi pe cineva drag.
    Ieri, a fost o zi neagră însă. Axel a fost eutanasiat. Suferea, bietul de el, pe lângă faptul că era bătrân, de stomac, de artrită şi de inimă şi nu mai putea să se mişte. Viaţa devenise o suferinţă pentru el şi a fost eutanasiat. Într-o clipă, totul s-a sfârşit şi a coborât noaptea pentru el. Nu pot descrie tristeţea care mă învăluie, care mi-a coborât în suflet şi care m-a făcut să plâng după îndepărtatul prieten care mi-a luminat o parte din viaţă, un prieten drag. Dormi în pace şi drum bun, dragă Axel...

2 commentaires:

B85CSP a dit…

Tac aici la tine pentru că aș spune banalități și nu vreau. A pierdut de curând (în februarie) o cățelușă care a trăit cu mine 17 ani. Am trecut greu peste pierderea ei. Ce să-ți spun?! Că a rezistat până am ajuns acasă și a murit în mâna mea?! Dacă și-aș spune că m-a privit în ochi înainte să-i închidă pe ai ei definitiv și în acea ultimă privire am citit "Eu până aici am putut, te rog să mă ierți că te las singură..." poate crezi că am înnebunit... De-aia tac pentru că știu prin ce treci... pentru că mi-ai amintit de un moment peste care trecusem deși mi-e și acum tare dor de ea. Așa că înțeleg... Drum bun tuturor cățeilor noști, noi suntem aici mai singuri.

Nour a dit…

Intamplator , anul trecut am gasit aceasta postare .
Am incercat atunci in mod repetat sa las un modest comentariu - nu am reusit din pricina unor impedimente tehnice .
Acum , m-am reintors aici .
Poate ca in timpul care a trecut , emotia si tristetea pierderii unui prieten fara grai s-au estompat ori poate nu se vor sterge nicicand , asemenea amintirilor dragi care ne insotesc mereu .
Nu vreau sa te intristez - incerc doar sa spun ca am fost , sant cu gandul alaturi de tine , din dragostea pe care o simt permanent ptr. sufletele mici , simple , calde , eronat numite " animale " . Ori poate in raport cu oamenii este mai onorant sa fii un caine ...
Apreciez in mod deosebit gandurie din postarile tale , parfumul subtilului si eleganţa rafinata a exprimarii .
Multumesc ptr . intelegere si spatiul acordat !

Cu stima !