dimanche 23 décembre 2012

Opt - Spania

Înainte de Crăciun, casele se umplu de prăjituri şi bunătăţi, mantecados, polvorones, roscos, însoţite de un pahar de vin de Malaga sau alt vin dulce.
      De Nochebuena, pe 24 decembrie, se cinează în familie. Meniul variază în funcţie de provincie, dar în general se serveşte friptură de miel, de curcan şi fructe de mare. Masa se termină în general înainte de miezul nopţii, familia mergând la slujba de la miezul nopţii. Nu lipsesc faimosul turron, un soi de nuga, şi strugurii, consideraţi de bun augur pentru anul ce vine. În trecut, în satele spaniole se oferea vecinului un coş cu bunătăţi, chorizo, sobrasada, jamon, ulei de măsline, fructe uscate, prăjituri şi vin.

      Şi o reţetă de friptură festivă de miel spaniol:
   - 1 pulpă de miel de 2 kg
   - unt
   - o căpăţână de usturoi
   - dafin
   - cimbru
   - paprica
   - sare, piper
   - măsline

Se degresează pulpa de miel. Se pun într-o cratiţă untul, dafinul, cimbru, paprica, sare, piper, se lasă să fiarbă un sfert de oră la foc mediu, apoi se dă la cuptor şi se pun bucăţele de unt peste carne. Se serveşte cu măsline şi cartofi natur.


1 commentaire:

Anonyme a dit…

Asa este.
De Revelion mananca boabe de struguri si poarta ceva rosu (pe dedesubt) pentru noroc.
Cadourile sunt aduse de catre cei 3 regi, in ianuarie.